Evinize ve hayatınıza ortak olan küçük kahramanınız geldiğinde hayatınızda bir çok şey değişir. Özellikle benim gibi uyku seven biri iseniz bu değişikliklerin en önemlilerinden biri de sizin için uyku düzeniniz olur.
Kreşe yeni başlayan velilerimizin günlük rutini sayarken sıra uyku saatine geldiğinde çok tedirgin olduklarını söylemek mümkün. Genellikle uyku saatlerini söylediğimizde aldığımız tepki “Uyumayan çocuklarla kim ilgileniyor?,” oluyor. Evet herkes için hemen bir uyku rutini oluşturmak kolay değildir. Tıpkı yetişkinler gibi bazı çocuklar kolaylıkla uykuya geçebilirken, bazıları uyku aşamasına geçmekte çok zorlanırlar. Ancak uygun ortamlar oluşturulabildiğinde imkansız değildir.
Çocuk için gerekli olan uyku süresi bazı faktörlere bağlıdır; bunlardan en önemlisi, çocuğun yaşıdır. Her çocuğun uyku gereksinimi farklılık gösterir. Ancak genellikle 2-3 yaşlarındaında bir çocuk için 10-12 saat gece uykusu 1-2 saat gündüz uykusu yeterli olacaktır. 4-5 yaşında bir çocuk için ise 10-12 saat gece uykusu 0-2 saat gündüz uykusu yeterli olacaktır. 4 ve 5 yaşlarındaki çocuklar artık gündüz uykusuna ihtiyaç duymuyor olabilirler. Özellikle sabah erken saatte kreşe gidecek ve akşam altıbuçuk gibi kreşten alınan öğrenciler gün içinde kreşte yoruldukları için akşam erken yatabilmekte ve sabah bu sayede erken kalkabilmektedirler.
Bir diğer önemli etken ise çocuğun sağlık durumudur. Sağlıklı çocuklar uykudan daha verimli yararlanırlar. Kesintisiz uyku süresi geçirerek uykuyaolan ihtiyaçlarını daha kolay karşılayabilirler.
Benim için en önemli sebeplerden biri ise yetişkinler için de geçerliolan psikolojik durumdur. Bu noktada anne-babalara çok görev düşmektedir. Anne-baba arasında sorunlar, kavgalar veya anne-babanın psikolojik sorunları varsa; çocukla iyi , güven veren bir ilişki tarzı oluşmamışsa; çocuk, kardeş kıskançlığı yaşıyorsa; okul, öğrenme , uyum sorunları varsa, çocuğun huzursuzluk seviyesi yükselir. Bu huzursuzluk, uyku kalitesine yansır.
Çocuğunuzun uyku düzenini oluşturabilmek için birkaç küçük öneri:
- Çocuğunuzla güven veren bir ilişki kurun. Ona güvendiğinizi hissettirin.
- Çocuğunuza düzenli zaman ayırın ve onunla kaliteli, etkileşim içeren paylaşımlarda bulunun. Oyun oynamak gibi.
- Çocuğunuzu yatağa yatırmadan önce dişlerin fırçalanması, babaya ve anneye iyigeceler öpücüğü verilmesi, bir masal okunması, bir bardak süt içilmesi gibi bir rutin oluşturun. Bir masal yerine iki masal olabilir ama üçüncü ve dördüncü olmamalıdır. Hatta bir uyku şarkısı edinebilir ve yatağa girmeden önce beraber o şarkıyı söyleyebilirsiniz. Bir süre sonra çocuğunuzun o şarkıyı duyduğunda esnemeye başladığına şahit olacaksınız.
- Yatağa yatırdıktan sonra onunla günü hakkında biraz sohbet edin. Belki sadece sizinle konuşmaya ihtiyacı olduğu için uyuyamıyor olabilir. Gün içerisindeki sorunlarına ortak olmanız onu rahatlatacaktır.
- Uyku öncesi rutinlerine sıkıca uyun. Hatta uyku saati gelmeden az önce ona haber verin ki gerçekten rutininize uymayı başarabilsin. “Hikaye okuma saatimiz için beş dakikamız kaldı tatlım haydi dişlerini fırçalamanı bitirmeye başla.”
- Bunların dışında uyumak istememesinin nedenlerini araştırın. Acaba yorgun değil mi? Korkuyor mu? Seyrettiği tv programları onu daha enerjikleştiriyor mu? Sorunun sebebi çözüm bulmanızı kolaylaştıracaktır.
- Son olarak çocuğunuzun dikkatinde sorun varsa, gece alta kaçırma sorunu varsa sıksık kabus görerek uyanıyorsa öğretmeninden, okul psikolojik danışmanından veya bu alanda bir uzamandan yardım istemekten çekinmeyiniz.
Keyifli bir hafta geçirmenizi dilerim...